Kapusta jest rośliną pochodzącą z rodziny kapustowatych, do których należą również brokuły, brukselka i jarmuż. Wywodzi się od dziko rosnącej kapusty warzywnej z Basenu Morza Śródziemnego. Według legendy warzywo powstało z łez Lykurga – władcy Sparty ukaranego przez Bachusa za zniszczenie winnicy. Kapusta stała się nieodłącznym elementem naszej rodzimej kuchni, o czym świadczy popularność dań, takich jak bigos czy kapuśniak. Posiada liczne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej skład wchodzą aminokwasy, cukry oraz witaminy, w tym C, A, B1 i B2. Jest ona także bogatym źródłem minerałów, takich jak magnez, potas czy wapń. Jednak uprawa rośliny, zwłaszcza jeśli decydujemy się na to, by korzystać wyłącznie z ekologicznych nawozów azotowych do warzyw, wymaga sporo pracy. O czym powinien pamiętać rolnik przed wysiewem kapusty głowiastej? W poniższym artykule omówimy podstawowe zagadnienia dotyczące tego warzywa.
Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia, którą najczęściej uprawiana jest z rozsady. Posiada ona bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy. Istnieje wiele odmian kapusty różniących się między sobą kształtem główki czy też terminem siewu. Na podstawie długości okresu wegetacji można je podzielić na 3 grupy wczesności: wczesne, średnio wczesne i późne. Kapusta głowiasta nadaje się do uprawy w klimacie umiarkowanym – nie ma ona wysokich wymagań cieplnych. Optymalna temperatura jej wzrostu waha się między 16-20 stopni Celsjusza, przy czym skrajne spadki mogą być szkodliwe – roślina nie lubi, kiedy temperatura spada poniżej 5 stopni Celsjusza lub rośnie powyżej 25. Wysuszenie lub przegrzanie może źle wpłynąć na rozwój plonów. Roślina ta potrzebuje regularnego nawadniania, przy czym nadmiar wody jest w stanie przyczynić się do gnicia liści i rozwoju chorób. Do jej uprawy najlepiej nadają się gleby gliniaste, czarnoziemy, mady oraz lessy. Kapusta natomiast słabo plonuje na glebach ciężkich, podmokłych i zimnych.
Proces nawożenia powinien być poprzedzony analizą gleby, ponieważ tylko znając początkową zawartość składników w glebie, możemy uzupełnić deficyt potrzebnych do rozwoju pierwiastków. Pominięcie tego etapu może skutkować niedożywieniem roślin lub przenawożeniem gleby. Chcąc mieć jak najsmaczniejsze warzywa, rolnik powinien zwrócić uwagę na to, jakich środków używa do nawożenia. W przypadku kapusty najczęściej stosowanym nawozem organicznym jest obornik – składa się on z odchodów zwierzęcych i ściółki. Nawóz ten zwiększa zawartość próchnicy i poprawia strukturę gruntu. W uprawach warzywnych sprawdza się także ekstrakt z alg morskich. To wysokiej jakości eko nawóz azotowy do warzyw, który cieszy się wśród rolników i sadowników coraz większą popularnością. Pomaga on roślinom poradzić sobie z sytuacjami stresowymi, takich jak susza, mróz czy nadmiar wody. Środek ten poprawia także rozwój i siłę roślin poprzez działanie naturalnych hormonów wzrostu. Specjaliści chętnie wykorzystują ekologiczny nawóz azotowy w okresie zimowo-wiosennym oraz jesienią. Środek ten wykorzystuje się m.in. do profesjonalnego nawożenia trawników.
O czym warto pamiętać, decydując się na ekologiczne nawożenie kapusty? Przede wszystkim o tym, że nieodpowiednie nawożenie i nawadnianie stanowi niezwykle dużo ryzyko dla upraw. Warzywo, niemające dostępu do składników odżywczych i wody, podatne jest na infekcje grzybowe i bakteryjne. Warto uważać, ponieważ istnieje wiele chorób, które mogą zagrozić kondycji kapusty – są to m.in. zgorzel siewek, czerń krzyżowych oraz kiła. Zagrożeniem mogą okazać się również stworzenia, takie jak bielinek kapustnik czy mszyca kapuściana. Wprowadzenie wysokojakościowych nawozów nie tylko poprawi zdrowotność roślin, ale i wspomoże ich ochronę. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowymi plonami, zapoznaj się z ofertą Natureum.pl. W swojej ofercie posiadamy ekologiczne nawozy do warzyw i owoców, które poprawiają kondycję roślin. To środki, które są w pełni organiczne, a przez to bezpieczne dla dzieci i zwierząt.
7,00 zł – 29,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 7,00 zł.
21,60 zł
Poprzednia najniższa cena: 21,60 zł.
26,00 zł – 370,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 26,00 zł.